Pri odkrivanju, prepoznavanju in poglabljanju vsakega poklica, ima poleg redne in poglobljene molitve bistveno oz. nenadomestljivo mesto (vlogo) tudi Božja beseda.

V njej je On sam trajno navzoč. On ti govori, odkriva svoje skrivnosti, razodeva svoj načrt ljubezni za tvoje življenje. Vstopa v tvoje življenje in te spodbuja na različne načine: zdaj k gorečnosti, zdaj k potrpežljivosti, enkrat te opogumlja, spet drugič vabi, izziva, tolaži itd. Lahko postavi pod vprašaj celotno tvoje življenje. V Kristusovih ustih ima takšno moč, da pokliče človeka po imenu in ga naredi za apostola. Božja beseda je posebej milostni kraj, kjer se boš srečal z osebo ŽIVEGA BOGA.

Redno vzemi in beri Božjo besedo:

 • ker Božja beseda je ogledalo, ki ti bo pokazala tvojo pravo notranjo podobo;
 • ker Božja beseda je vsakdanji kruh, ki te bo notranje nahranila in okrepila, da na poti ne omagaš;
 • ker Božja beseda je studenec življenja, ki te očiščuje in izvir žive vode, ki daje življenje;
 • ker Božja beseda je svetilka življenja, ki razsvetljuje tvoje korake, da na poti ne zablodiš;
 • ker Božja beseda je tolažba in počitek, ko omaguješ;
 • ker Božja beseda je neprecenljiv zaklad.

Vsakokrat torej ko odpreš Sveto pismo za branje in hkrati odpreš Božjemu delovanju svoje srce in svoj razum, ti govori sam Bog in se ti daje na razpolago. Božja beseda pa deluje, se vceplja v tvoje srce in ga usposablja, da svobodno odgovoriš na Božji klic.

S kakšno držo pristopi k Božji besedi?

 • Pri branju Božje besede v ljubezni išči Gospoda, in spoznavaj »Njega, ki ga iščeš, Njega po komer hrepeni tvoje srce«.
 • Pristopaj z držo vere, ki te postavi v navzočnost in je temelj vsega.
 • Najpotrebnejši pogoj za razumevanje sta resnična ponižnost in čistost srca.
 • Pristopaj z držo odprtosti, sprejemanja in pozornosti:
  • Kaj ti Bog želi povedati po svoji besedi?
  • Kaj pričakuje od tebe sedaj in danes?
 • Bodi zvest času (beri redno), kakor tudi zvest cilju, ki ga želiš doseči: išči Boga in njegovo voljo v pisani besedi. Ostajaj v domačnosti z Gospodom, beri in ponovno beri, vzemi si čas, da Božjo besedo notranje osvojiš.

Kako brati?

 1. Izberi prostor: kolikor se da miren. Vzemi izbrano besedilo Svetega pisma.
 2. Poišči telesno držo, v kateri boš lahko sproščen in zbran.
 3. Vzemi si čas za umirjanje, za ponotranjenje (npr. z zavedanjem občutkov, s ponavljanjem neke svete besede – npr. »JEZUS«!)
 4. Začni brati besedilo, ki si ga izbral. Beri ga počasi, s srcem, besedo za besedo. Če je zate novo, ga najprej preberi v celoti in potem ga začni še enkrat počasi prebirati. Skušaj odkriti svoj lastni način, kako bi se prepustil, da te besedilo notranje nagovori.
 5. Ne pozabi na svoj prvi namen: Srečati se osebno z Bogom preko njegove besede. Besedo govori On, tebi osebno, tukaj in sedaj. Nima pomena, da hitiš: imaš pred seboj celo večnost.
 6. Beri počasi, ustavi se, ponovno se vrni na besedilo. »Prežvekuj besedo«, okušaj jo, asimiliraj jo vase preko notranjega ponavljanja. Pusti, da te razsvetli in sreča Bog, ki ti govori.
 7. Pusti, da ti pridejo tvoje lastne besede, čustva in se angažiraj v pogovoru z Gospodom. Reagiraj na to, kar se v tvoji notranjosti premika, medtem ko govoriš z Gospodom. Bodi z Njim »od srca do srca«!
 8. Nadaljuj ta ljubeči odnos z Gospodom tako dolgo, kot je to le mogoče. In potem lahko nadaljuješ branje besedila vedno v smislu »biti« in se z Njim »prijateljsko pogovarjati«.
 9. Če ti je dan trenutek »tihe domačnosti«, ga sprejmi s hvaležnostjo in ostani v tišini s svojim Bogom. Potem se po potrebi in nagibu Svetega Duha počasi vrni k pogovoru, k razmišljanju ali branju. Bodi občutljiv za notranje nagibe Svetega Duha.
 10. Najdi svoj način, kako boš molitev končal.
 11. Pojdi in skupaj z Njim stori, kar si v molitvi spoznal!

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!