mini romanje 2023 1

Sobota, 22. aprila 2023

»TVOJA BESEDA JE SVETILKA MOJIM NOGAM!« (Ps 119, 105) je bilo geslo že tradicionalnega romanja ministrantov in ministrantk Nadškofije Maribor. Skoraj sto se nas je zbralo iz 18. različnih župnij naše nadškofije vse od Koroške, preko Maribora in okolice, do Ptuja in okoliških župnij. Pravzaprav je bilo romanje uvertura v teden molitve za duhovne poklice, ki bo potekal v Cerkvi v Sloveniji vse do 4. velikonočne nedelje, ko bomo obhajali svetovni dan molitve za duhovne poklice.

mini romanje 2023 2

Obiskali smo Marijino romarsko svetišče v Olimju. Pri Mariji Vnebovzeti, kjer je bl. škof Anton Martin Slomšek daroval svojo novo mašo, smo tudi mi obhajali sveto mašo. Nanjo smo se prej skrbno pripravili, potem pa vsi zavzeto sodelovali. Somaševanje duhovnikov in redovnikov je vodil škofijski referent za ministrante, g. Igor Novak, ki nam je v pridigi posebej razložil, da je poslanstvo ministranta služenje, na kar nas je še večkrat preko dneva spomnil.

Po sveti maši smo najprej ob izbranih besedah p. Ernesta Benka občudovali čudovito svetišče, nato pa zunaj na dvorišču okušali resnično gostoljubje olimskih patrov in njihovih skrbnih kuharic. Po kosilu in igrah smo izmenjaje v treh skupinah obiskali olimsko čokoladnico in Jelenov greben, v dvorani romarskega doma pa od blizu, v živo spoznavali različne življenjske zgodbe poklicanih v duhovne poklice. Z nami so bili duhovniki, redovniki, redovnica, posvečena devica. Srečanje smo zaključili z vabilom, da prisluhnemo, kam tudi nas Bog kliče, na to pa še zmolili za pravo življenjsko odločitev.

mini romanje 2023 3

Po ogledu starodavne samostanske lekarne, smo pot nadaljevali v Šmarje pri Jelšah. Z lučkami v rokah smo se najprej v molitvi in petju vzpenjali proti Kalvariji in si na vrhu ogledali čudovito cerkev svetega Roka. V župnijski dvorani nas je ponovno čakalo okrepčilo. Sledilo je druženje, igre in obisk obnovljene župnijske cerkve Marije Vnebovzete. Duhovno bogati in medsebojno bolj povezani, smo se veseli vrnili na svoje domove.

 

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!