Odkrivati življenjsko poklicanost

Odkrivati življenjsko poklicanost

Dekle, fant … v sebi zaznavaš Božji klic? Te spremlja že od otroštva ali se pojavlja v zrelih letih? Se ti dogaja občasno, kot močan Božji dotik? Ali kot tiha želja, ki traja. Ti srečanje z duhovnikom, z redovnico zgane notranjost? Slutiš lepoto življenja, ki je popolnoma darovano. Hrepeniš. Trpljenje in stiske sveta bolijo. Zaznavaš žejo človeštva. Bi mu ti prinesel, prinesla Boga?!

Aaaa, nisi gotova? Ne veš, če res Bog kliče? Te je strah? Se ti zdi prezahtevno? Se upiraš? Bežiš? Pa vendar ne najdeš pravega miru!? Če hočeš, si vzemi čas! Za večjo jasnost, notranjo svobodo, za zrelo in odgovorno odločitev. Pojdi na pot razločevanja!

1. Vzemi si čas za globlje srečanje s seboj, s svojo preteklostjo, s svojimi darovi in mejami. Prisluhni globinskim željam. Zaznaj, kaj te resnično bogati in osrečuje. Poskušaj videti sebe, kakor te gleda Bog. Poglej tudi svojo zmožnost za odnose, komunikacijo: koliko si odprt/a, sprejemljiv/a, prožen/na. Spoznaj dogajanje poklicanosti: zgodbo klica in tvoj odnos do njega, razloge za odločitev, trajanje, tvojo življenjsko zgodbo, možnost skritih motivov…

2. Vzemi si čas za globlje srečanje z Bogom! Ustavi se. Preglej temelje svojega življenja. Trdno se osredini v Bogu. Išči ga v živem in pristnem osebnem odnosu. Izročaj mu vse svoje strahove, dvome, odpore… Okušaj njegovo ljubezen. V globini poslušaj njegov glas. Zvesto mu sledi. Sprašuj Boga, kakšne so njegove sanje za tvoje življenje. Božja beseda ti je v iskanju luč in moč. Zavzeta molitev in zakramentalno življenje pa zanesljiva pot, da odkriješ Božji načrt za tvoje življenje.

3. Spoznaj redovno skupnost, življenje duhovnika! Branje je le ena možnost. Boljše je v živo, npr. nekaj dni z nami. Lahko gledaš, sprašuješ in okušaš utrip življenja. Sočasno prisluškuješ srcu. Tu zaslutiš, če je hoja za Kristusom tudi zate. Srečaš Kristusa, ustanovitelje. Odkrivaš bistvo popolne posvetitve, smisel duhovništva, zaobljub čistosti, uboštva in pokorščine, lepoto in zahtevnost dvojne in edine ljubezni, življenje neveste Božjega Sina in duhovne matere mnogih… in še marsikaj.

4. Poišči si duhovno spremstvo! (duhovnik, redovnik, redovnica). Dobro je, da se z njim pogovarjaš o vsem dogajanju. Ob njem se učiš usklajevati svoje želje z Božjimi željami in življenja v notranji svobodi. Izbiraš tisto, kar te vodi k Bogu in izpolnjevanju njegovih načrtov. Zapuščaš pa tisto, kar ti ne daje živeti v skladu z Božjim načrtom in kar te v globini ne izpolnjuje. Skupaj z njim boš torej preverjal/a, če je to dogajanje v resnici poklicanost.

5. Postani prostovoljec/ka in poišči svoj prostor darovanja! Razmisli, kje bo glede na tvojo osebno zgodovino, darove, meje … tvoj življenjski prostor darovanja. Kako bo po tebi Bog v tem svetu bolj spoznan in bolj ljubljen! Ljudje pa zaradi tebe bolj srečni! Začni danes, pozoren/na na majhne priložnosti tvojega vsakdana! Življenje, ki ni darovano, je izgubljeno!

Če želiš stopiti v proces iskanja svoje življenjske poklicanosti, prisluhniti, kam te Bog kliče … potem pokliči in začni.
Kontakt: s. Štefka GSM 031/680 213; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!

Božja beseda