Poklicanost svetega Alojzija

Print Email

Homilija nadškofa Alojzija Cvikla DJ na god sv. Alojzija, 21.6. 2017
DAJ MI, GOSPOD, DA SPOZNAM TVOJO VOLJO

 

Dragi sobratje duhovniki, še posebej pozdrav vam naddekani in dekani, drage redovnice in redovniki, dragi bratje in sestre!

 

Obhajamo praznik sv. Alojzija Gonzage, rojenega 1568 v severni Italiji na gradu Castiglione, bil je prvorojenec in naslednik mejnega grofa, umrl v Rimu kot bogoslovec DJ leta 1591.

Zaustavil se bom ob treh točkah iz njegovega življenja.

1. Alojzij, kot deček
Alojzij je bil deček, ki se mu je uprlo zdolgočaseno življenje pokvarjenega dvora, ki je temeljilo na uživanju in veseljačenju. Njega vse to ni razveseljevalo. »Čutil je, da je to življenje prazno, ničvredno in nevarno. Ko je razmišljal o tem življenju, mu je v roke prišla knjižica, ki se ga je močno dotaknila. Bila je razprava o rožnem vencu in razlaga, kako je potrebno premišljevati te skrivnosti. Do tedaj je poznal le ustno molitev, zdaj pa se mu je odprl docela nov svet.«

Alojzij je v sebi čutil, da mora Bogu pustiti, naj ga vodi, kamor hoče. Ni mu bilo še jasno, kaj Bog od njega pričakuje. Sam takole pravi: »Vse je še polno teme, pa se mi vendar dostikrat zdi, kakor da me Bog želi za duhovnika!« Ko je kardinal Borromeo ob kanonični vizitaciji obiskal Mantovo, je dečku Alojziju izročil katekizem Patra Kanizija, ki ga je vsak večer dolgo v noč prebiral. Posebno rad je prebiral dodatek s premišljevanjem za vsak dan. Zelo se ga je tudi dotaknila večerna molitev, ki jo je našel v tem dodatku: »Jezus, ti si moja luč in ves moj dan. Nočno temo mi preženi, ves sem ti predan!« Bolj ko je ponavljal te besede, bolj je v sebi čutil srečo: »Da srečen sem, srečen. Preprosto ne morem povedati, kako sem srečen!«

Alojzij je zelo rad molil: »Daj mi Gospod, da spoznam tvojo voljo, a daj mi moč, da grem po poti, na katero me ti kličeš. Zdelo se mu je, kakor da sliši odgovor iz globine svojega srca: 'Zaupaj, tvoj trenutek je blizu'!«

2. Alojzij kot fant
Dan za dnem se je bolj posvečal premišljevalni molitvi. 15 leten je bil prepričan, da ga Bog kliče v DJ. Svojo namero je naprej razodel mami, nato očetu. Oče je ostro nasprotoval tej odločitvi. Alojzija to ni zmedlo. Mirno je stopil pred očeta:«Oče, storite z menoj, kar hočete. Samo povem vam, mene kliče Bog v DJ in če se temu ustavljate, ravnate zoper Božjo voljo.« To je zaleglo. Oče je sina blagoslovil. Alojzij se je z veseljem odpovedal pravicam prvorojenstva.

Ob odhodu v Družbo Jezusovo iz domačega gradu je dejal:« Vsi me gledate, gospodje, kakor da sem izgubil kakšno kraljestvo, je rekel v šaljivem tonu, pa sem vendar vse dobil. Kaj sem namreč zapustil? Kneževstvo? Pa kaj je to kneževstvo v primerjavi z Božjim kraljestvom? Našel sem najbolj plemenito bogastvo, najbolj dragoceno imetje, najlepše posestvo. Našel sem revščino in svobodo. Zato imate dovolj razloga, da mi v tem odločilnem trenutku čestitate. Ničesar nisem izgubil, samo dobil sem!«

3. Alojzij kot redovnik
Z vztrajnim premagovanjem slabih nagnjen in odpovedovanjem se je povzpel do nepretrgane zveze z Bogom. V letu 1591 je v Rimu razsajala kuga, prosil je predstojnike, da sme streči tem bolnikom. Ves bolan in izčrpan je tudi sam postal žrtev te bolezni, kot žrtev ljubezni do bližnjega. S smrtne postelje je poslal svoji mami ganljivo pismo: »Kar Bog stori, vse prav stori. Če nam jemlje tisto, kar nam je dal, to dela zato, da nas vodi v gotov, svoboden pristan in da nam podeli tisto, po čemer hrepenimo. Vse to sem povedal, presvetla, (tako naslavlja mamo), da z vso družino sprejmete moj odhod kot dragocen dar in da s svojo molitvijo ostanete ob meni in mi pomagate, da preplovem preko tega morja in da se izkrcam na obali vseh svojih upov. Kar se mene tiče, to sprejemam z vso svojo voljo in močjo, tem bolj, ker mi ne ostaja nič drugega, s čimer bi vam mogel dati dokaz otroške ljubezni in spoštovanja, ki vam ga dolgujem. Še enkrat vas prosim, da me blagoslovite!«

V trenutkih bolezni in bližajoči se smrti je moč črpal v evharistiji. Sam pravi: »Od dneva, ko mi je kardinal Borromeo prvič dal nebeški Kruh pri prvem sv. obhajilu, je bil »nebeški kruh« sonce in središče mojega življenja. Vsak moj dan je bil v njegovi luči, v njegovem odsevu. Po ničemer nisem tako hrepenel, kakor po zedinjenju s Kristusom. Kako sem srečen, da bom kmalu pri njem v večnem obhajilu v nebesih!«

Star 23 let in v 4. letniku bogoslovja, tik pred mašniškim posvečenjem, je svojo dušo izročil Bogu.
Že 14 let po smrti ga je papež PIJ V. proglasil za blaženega. Za svetnika ga je razglasil Benedikt XIII. leta 1726, tri leta pozneje pa za zavetnika mladine.
Geslo sv. Alojzija je bilo: »Proč od posvetnih časti!« Njegova duhovnost je bila prežeta z mislijo na službo bližnjemu ter pomoč revnim in trpečim.

Naj tudi nam pomaga, da ne bomo našega srca navezovali na dobrine tega sveta, ampak želeli in iskali, kako služiti Bogu, še posebej v tistih, ki trpijo in so naše pomoči najbolj potrebni.
Amen.

 

Odkrivati življenjsko poklicanost

Print Email

Odkrivati življenjsko poklicanost

Dekle, fant … v sebi zaznavaš Božji klic? Te spremlja že od otroštva ali se pojavlja v zrelih letih? Se ti dogaja občasno, kot močan Božji dotik? Ali kot tiha želja, ki traja. Ti srečanje z duhovnikom, z redovnico zgane notranjost? Slutiš lepoto življenja, ki je popolnoma darovano. Hrepeniš. Trpljenje in stiske sveta bolijo. Zaznavaš žejo človeštva. Bi mu ti prinesel, prinesla Boga?!

Aaaa, nisi gotova? Ne veš, če res Bog kliče? Te je strah? Se ti zdi prezahtevno? Se upiraš? Bežiš? Pa vendar ne najdeš pravega miru!? Če hočeš, si vzemi čas! Za večjo jasnost, notranjo svobodo, za zrelo in odgovorno odločitev. Pojdi na pot razločevanja!

1. Vzemi si čas za globlje srečanje s seboj, s svojo preteklostjo, s svojimi darovi in mejami. Prisluhni globinskim željam. Zaznaj, kaj te resnično bogati in osrečuje. Poskušaj videti sebe, kakor te gleda Bog. Poglej tudi svojo zmožnost za odnose, komunikacijo: koliko si odprt/a, sprejemljiv/a, prožen/na. Spoznaj dogajanje poklicanosti: zgodbo klica in tvoj odnos do njega, razloge za odločitev, trajanje, tvojo življenjsko zgodbo, možnost skritih motivov…

2. Vzemi si čas za globlje srečanje z Bogom! Ustavi se. Preglej temelje svojega življenja. Trdno se osredini v Bogu. Išči ga v živem in pristnem osebnem odnosu. Izročaj mu vse svoje strahove, dvome, odpore… Okušaj njegovo ljubezen. V globini poslušaj njegov glas. Zvesto mu sledi. Sprašuj Boga, kakšne so njegove sanje za tvoje življenje. Božja beseda ti je v iskanju luč in moč. Zavzeta molitev in zakramentalno življenje pa zanesljiva pot, da odkriješ Božji načrt za tvoje življenje.

3. Spoznaj redovno skupnost, življenje duhovnika! Branje je le ena možnost. Boljše je v živo, npr. nekaj dni z nami. Lahko gledaš, sprašuješ in okušaš utrip življenja. Sočasno prisluškuješ srcu. Tu zaslutiš, če je hoja za Kristusom tudi zate. Srečaš Kristusa, ustanovitelje. Odkrivaš bistvo popolne posvetitve, smisel duhovništva, zaobljub čistosti, uboštva in pokorščine, lepoto in zahtevnost dvojne in edine ljubezni, življenje neveste Božjega Sina in duhovne matere mnogih… in še marsikaj.

4. Poišči si duhovno spremstvo! (duhovnik, redovnik, redovnica). Dobro je, da se z njim pogovarjaš o vsem dogajanju. Ob njem se učiš usklajevati svoje želje z Božjimi željami in življenja v notranji svobodi. Izbiraš tisto, kar te vodi k Bogu in izpolnjevanju njegovih načrtov. Zapuščaš pa tisto, kar ti ne daje živeti v skladu z Božjim načrtom in kar te v globini ne izpolnjuje. Skupaj z njim boš torej preverjal/a, če je to dogajanje v resnici poklicanost.

5. Postani prostovoljec/ka in poišči svoj prostor darovanja! Razmisli, kje bo glede na tvojo osebno zgodovino, darove, meje … tvoj življenjski prostor darovanja. Kako bo po tebi Bog v tem svetu bolj spoznan in bolj ljubljen! Ljudje pa zaradi tebe bolj srečni! Začni danes, pozoren/na na majhne priložnosti tvojega vsakdana! Življenje, ki ni darovano, je izgubljeno!

Če želiš stopiti v proces iskanja svoje življenjske poklicanosti, prisluhniti, kam te Bog kliče … potem pokliči in začni.
Kontakt: s. Štefka GSM 031/680 213; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Za rast v poklicanosti

Print Email

Vsebina v nastajanju...

 

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!

Božja beseda