Mednarodni simpozij v Barceloni

Simpozij o mladih

Foto: splet CCEE

Spremljati mlade, da bi svobodno odgovorili na Jezusov klic
Poročilo iz mednarodnega simpozija v Barceloni

Kot priprava na škofovsko sinodo o mladih, ki se bo začela prihodnjo jesen leta 2018, je v Barceloni potekal štiridnevni simpozij o spremljanju mladih (28-31. marec 2017). Mednarodni simpozij z naslovom »In hodil je z njima« (Lk 24,15) je organiziral Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) v sodelovanju s Špansko škofovsko konferenco (CEE). Simpozija se je udeležilo 275 strokovnjakov iz vse Evrope, ki delajo na različnih področjih, ki so povezana z življenjem mladih: mladi, duhovni poklici, univerza, šola in kateheza. Iz Slovenija so se simpozija udeležili Stanislav Slatinek, sestra Štefka Klemen OSU (duhovni poklici), Anton Česen (študentska pastorala) in Janez Evangelist Rus (skupnost Emanuel).

Na prvi delovni seji z naslovom »Spremljanje mladih«, so štirje mladi iz različnih držav spregovorili o svoji izkušnji spremljanja. Pričevala je Jona (Albanija), muslimanka, ki se je spreobrnili v krščanstvo, Szaplonczay Mate (Madžarska), bogoslovec grko-katoliškega obreda, Carlota Cumella (Španija), članica mladinske skupine in Simon Janssen (Nizozemska) iz Skupnosti Emanuel. Udeležencem simpozija so zaupali svojo izkušnjo, kako lepo je biti spremljan. Kasneje je potekala še okrogla miza o spremljanju za vse življenje. Okrogli mizi je predsedoval Msgr. Jean-Claude Hollerich, nadškof iz Luksemburga. Pri okrogli mizi so sodelovali predstavniki različnih sektorjev: Agne Pinigienė (kateheza), Ernesto Diaco (šola), Šimo Maršić (univerza), Paul Metzlaf (mladi) in Christopher Jamison (duhovni poklici). Na nekatera pereča vprašanja (Kaj je potrebno za dobro spremljanje? Kako pri spremljanju spoštovati človekovo svobodo?) pa sta pri popoldanski seji skušala odgovoriti sestra Lola Arrieta, karmeličanka iz Vedruna in član ekipe Ruaj.

Barcelona 2

Udeležence simpozija sta nagovorila tudi kardinal Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo in kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni sekretar škofovske sinode. Kardinal Fisichella je v svojem govoru dejal, da »spremljati pomeni pomagati človeku, da odkrije Boga v svojem življenju«. Kardinal Baldisseri pa je udeležence simpozija seznanil z načrtom, da se v Rimu oblikuje vprašalnik, s pomočjo katerega se bo pripravil Instrumentum laboris (delovni dokument) za prihodnjo sinodo o mladih. Vprašalnik bo kmalu na spletni strani (www.sinodogiovani2018.va) z željo, da bi mladi iz vsega sveta pri pripravi škofovske sinode aktivno sodelovali.

Barcelona 1

Simpozij je zaključil nadškof iz Genove, kardinal Angelo Bagnasco, predsednik CCEE. V svojem sklepnem govoru je spomnil, da je za sodobni svet, ki živi »kulturo niča« Jezus, pravi in edini učitelj. Zato je svoj apel namenil mladim iz vsega sveta. Jezus kliče mlade naj bodo novi apostoli življenja. To je poslanstvo, ki ga Kristus namenja mladim. Udeleženci simpozija smo svoje delo zaključili z evharističnim praznovanjem v baziliki »Sagrada Familia«.

Stanislav Slatinek


 

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!

Božja beseda