Dobrodošli na spletnih straneh Centra za duhovne poklice!

Center za duhovne poklice je ena izmed vej razgibane pastoralne dejavnosti mariborske nadškofije, ki se prednostno posveča vprašanju duhovnih poklicev. V okviru centra želimo v našem prostoru preko osebnega stika, različne literature in medijev razširjati kulturo poklicanosti in se prednostno posvečamo vprašanju duhovnih poklicev.

Dobrodošli na naši spletni strani!

moliti za duh poklice i2 delati za duh poklice i2   zupnijski animator za dp i2  gradiva in literatura i2 aktualno i2

Želiš vedeti, kako bolj polno živeti svoje življenje?

Prej ali slej se o tem sprašuje vsak človek. To vprašanje je za tvoje življenje lahko odločilno. Bog te je poklical v življenje in z darom življenja si na tem svetu prejel tudi enkratno poslanstvo, kakor ga prejme vsak človek. Polnost življenja pa je odvisna od odgovora, ki ga daješ (ali ne daješ), ker življenje je v bistvu odnos – odzivanje na klic. Kako odkriti svojo poklicanost in poslanstvo? Vsak poklic je kot drobno seme, kateremu je treba razrahljati in pognojiti zemljo, pripraviti ugodno okolje, ga zalivati in gojiti z vso skrbjo in pozornostjo.

Poklic ni izbira, ampak odgovor

Človek je po naravi in po poklicanosti religiozno bitje. Prihaja od Boga in se vrne k Bogu. Človek je ustvarjen, da bi živel v občestvu z Bogom, v katerem najde lastno srečo. V evangeliju vidimo, kako Jezus kliče k sebi tiste, ki jih bo kasneje naredil za svoje učence:

»Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvolil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane«. (Jn 15,16) Na začetku vsakega pristnega klica je torej Gospod, ki izbere in povabi k hoji za seboj. Cerkev v raznolikosti in množici poklicev izraža bogastvo Duha, ki v skladu z Božjim načrtom svobodno razdeljuje svoje darove. Posvečeno življenje je torej odgovor na Božji klic, ki si ga dejansko nihče ne more dati sam. Prejmemo ga od Boga. To je pravi pomen besede poklic, ki pomeni »klicati«.

Kako lahko spoznam Božjo voljo za mene?

Vsak dan móli in prósi Boga, da ti razkrije, kakšen je njegov načrt za tvoje življenje. Ne sprašuj samega sebe: »Kaj želim storiti za svoje življenje?« To je zgrešeno vprašanje! Namesto tega premisli in se vprašaj: »Jezus, kaj hočeš, da storim?« In poskušaj zaslišati odgovor v globini svojega bitja! Pravi kraj razodetja je srce. Poslušaj s svojim srcem! Krajevni škof je tisti, ki dokončno odloči, kdo je bil poklican in kdo ne. Pri tem mu pomaga rektor semenišča in Center za duhovne poklice.

Kaj je poklic?

Poklic je klic Boga, da uresničiš nekaj posebnega zanj in za njegovo kraljestvo. Bog te je ustvaril, te prijel za roko in njegove sanje o tebi so, da povsem podariš svoje življenje. Bog te je ustvaril, da bi bil srečen! Prvi poklic vsakega človeka je: biti svet! To je klic, da bi ljubil in služil Bogu, poslušal njegove zapovedi in sodeloval pri poslanstvu odrešenja, ki ga je začel Jezus, ko je z ljubeznijo služil drugim. Vendar je vsak od nas poklican, da živi poklicanost k svetosti na edinstveni, njemu lastni poti, kjer se more posvetiti.

Ali sem lahko srečen, če ne sledim temu, kar je Bog načrtoval zame?

Če ne slediš temu, kar je Bog načrtoval zate, sicer lahko na tem svetu dosežeš neko raven sreče, gotovo pa ne moreš biti tako srečen, kot bi lahko bil, če bi se odločil slediti Božjemu klicu. Zato je zelo pomembno, da mu pozorno slediš. Izbira poklica je ena najbolj pomembnih odločitev, ki jih boš sprejel v svojem življenju. V vsakem poklicu bodo gotovo tudi preizkušnje in težave. Če postaneš duhovnik, trpljenja sicer ne boš obvarovan. V srcu pa se bo naselilo veliko veselje, ko boš podaril svoje življenje Jezusu, ter po njegovem zgledu ljubil in služil, ker služenje je najbolj neposredno razodevanje ljubezni.

Kako se zaveš poklicanosti?

1. OPOZORILNA ZNAMENJA
Obstaja veliko načinov, kako lahko ugotoviš, da te Bog kliče. Spodaj so zapisana najbolj pogosta znamenja:
• Želiš uresničiti nekaj pomembnega zate in za tvoje življenje.
• V svojem srcu začutiš, da te Bog prosi za nekaj več.
• Zelo te boli, ko vidiš trpljenje ljudi.
• Všeč ti je normalno življenje, ki ga živiš, vendar čutiš, da ti nekaj manjka.
• Storiti moraš, kar ti je najbolj všeč. Ko se odločaš za tisto, kar »ti je najbolj všeč«, se dejansko odločaš za uresničenje tiste želje, ki je skrita najgloblje v tvojem srcu. Skoraj vedno pride prva na misel, čeprav se tega včasih najbolj bojiš.

2. MORAŠ BITI POŠTEN
• Pred Bogom in samim seboj.
• Ker: samo ti moreš odgovoriti na Božji klic, namenjen tebi.
• Zakaj: številni mladi se bojijo Božjega klica in se raje skrivajo za tisoč izgovorov.
• Obžalovanja vredno je misliti, da Bog predlaga nekaj, kar te ne bo osrečilo!
• Izberi tisto, kar te največ stane. Življenje je zaveza in odgovornost in le s prizadevanjem lahko uresničuješ tisto, kar je najboljše v tebi.

3. MORAŠ IMETI NEKATERE LASTNOSTI:
Če te Bog kliče, ti bo zagotovo dal tudi potrebne lastnosti, da boš lahko postal duhovnik ali popolnoma Bogu posvečen. Moraš ugotoviti, če imaš te lastnosti. Zato se mirno pogovori s svojim duhovnim voditeljem, ker ti bo po obdobju razločevanja gotovo pomagal odkriti, kaj Bog resnično želi od tebe.

4. NE POZABI, DA JE POKLIC PROCES
• Duhovniški (redovniški) poklic je proces kot to velja za vse ljubezenske zgodbe.
• Ne zahtevaj od sebe bliskovit odgovor.
• Ne pozabi, da se Bog skriva, ko te pokliče, ker ti želi pustiti vso svobodo za
odgovor (sicer v resnici ne bi šlo za ljubezensko zgodbo).
• Vedno imej rajši tisto, kar potrebujejo drugi.
• Izberi samo tisto, kar ti daje pravi mir srca. Najbolj pristna izbira, tudi če je zelo težka, je tista, ko se dobro počutiš, kadar si jo predstavljaš oz. ko jo uresničuješ. je tista izbira, ki daje mir tvojemu nemirnemu srcu, zaradi česar se počutiš na pravem mestu.
• Prosi svojega duhovnega spremljevalca za nasvet, da boš dovolj objektiven v svoji presoji. Ali izkoristi duhovne vaje in srečanja za razločevanje poklicanosti, da bi bolj od blizu spoznal poklic in življenje v bogoslovju ali redovni skupnosti.

KAJ TOREJ JE IN KAJ NI POKLIC?

Duhovni poklic je:
• skrivnost ljubezni med Bogom, ki kliče, in človekom, ki mu odgovori popolnoma svobodno.
• klic biti posrednik med Bogom in ljudmi.
• Klic živeti v svetu za odrešenje ljudi, vendar ne da bi bili od sveta.
• Odločitev mladega fanta ali dekleta, ki želi dati svoje življenje v službo svojim bratom in sestram ter narediti ta svet čim bolj podoben temu, kar si je Bog mislil za našo srečo.

Duhovni poklic ni:
• Občutek: govorijo, da občutijo poklic. V resnici pa se poklic ne občuti. Bolje je rečeno, da gre za notranjo gotovost, ki prihaja iz Božje milosti, ki se dotika tvoje duše in zahteva svoboden odgovor. Če te Bog kliče, gotovost v tebi raste toliko bolj, kolikor bolj velikodušno boš nanj odgovoril.
• Pribežališče za tiste, ki se bojijo soočiti z življenjem.
• Kariera kot vsaka druga - ker je ljubezenska zgodba.
• Matematična gotovost: duhovni poklic je tveganje ljubezni, vendar ne pozabi, da je to tveganje, ki je v Božjih rokah.
• Nepreklicna usoda: Mnogi dejansko verjamejo, da tisti, ki odidejo, gredo, ker morajo iti! Vendar gre za skrivnost ljubezni. Če ne odgovoriš, je ljubezen uničena.

Tisti, ki odgovori na Gospodov klic v duhovniško služenje, čuti močno željo, da bi ljubil in predal svoje življenje za blagor krajevne Cerkve. Živi apostolsko poslušnost in pastoralno ljubezen po zgledu Jezusa Dobrega pastirja, ki je postal sočuten, milostljiv in velikodušen vse do popolne samopodaritve. Izbere, da bo živel v bratstvu in prijateljstvu s škofijskimi duhovniki. Uresničuje tri temeljne naloge oznanjevanja Božje besede, delitev zakramentov in življenje bratskih odnosov v dobrodelnosti.

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!