Andrejka Kričej, žena in mati

Andrejka KričejKako veš, da je prav, da se poročiš?

Kako veš, da je prav da se poročiš in z eno osebo preživiš celo življenje? Temu vprašanju sledi takoj naslednje, kako najti pravega oz. pravo, da bi to zmogel? Sama sem si že zelo zgodaj v življenju postavljala pogoje, si zastavljala cilje in obvezno imela rezervo, če ne uspe plan A, bo pa B ali C. Plan A je predstavljal pot, da vsaj do 25. leta srečam fanta, s katerim bi se poročila. Če to ne bi uspelo, bi ubrala mogoče pot visoke izobrazbe ali pa bi se odpravila v misijone.

V srednji šoli

V srednji šoli sem stkala močne stike s skupnostjo uršulink v Izoli. Srečanja z njimi so mi dajala moči, da sem prebrodila krizo hitrega odhoda od doma in si lažje zarisovala pot za prihodnost. Ko je stopila v noviciat k Urškam moja najboljša prijateljica, sem se tudi sama začela še bolj intenzivno spraševati ali tudi mene kliče Gospod na podobno pot.

Na začetku študija

Na začetku študija sem zaživela med študenti Centra Sinaj in prvič okusila globino duhovnih vaj. Te so naredile na mene tako močan vtis, da se enostavno nisem več mogla prav vključiti v domačo družbo prijateljev. Tako je postajal Sinaj in z njim Amos moj drugi dom. Tedenska srečanja na skupini, duhovne obnove in duhovne vaje so me vedno bolj oblikovale.

Moj prvi fant

V tem okolju sem tudi prvič v življenju srečala človeka, ki je v meni prebudil nekaj posebnega. Ime mu je Tomaž, on je postal moj prvi fant in je sedaj moj ljubljeni mož. Najino spoznavanje je bilo zaznamovano s pogosto fizično ločenostjo. Zato pa je bila toliko močnejša pisana beseda. Prek pisem sva razglabljala o najpomembnejših vprašanjih. Dve leti sva obiskovala Šolo za zakon p. Vitala Vidra. Pred poroko, ki je bila po slabih treh letih skupne hoje, sva še opravila zadnje izpraševanje vesti najprej na ignacijanskih duhovnih vajah v tišini, potem pa še na pravih predzakonskih s p. Vitalom.

Vsem, ki ste na poti odločanja, želim veliko poguma, odločnosti in Božjega blagoslova.

Zakonska pot me resnično osrečuje in izpolnjuje.

Tako vem, da sem se odločila prav, da je to pot, ki jo je želel tudi Gospod. Pogosto je težko biti boj vsakdana, toda v globini nič ne zamaje te odločitve. S pomočjo redne molitve, iskrenih pogovorov, srečanj na zakonski skupini in rednih duhovnih vaj utrjujeva to najino pot. Tu pa je tudi duhovna podpora najinih številnih prijateljev, med katerimi so tudi sestre uršulinke. Obdarjena sva s štirimi otroki, tremi fanti in eno punčko. Upava, da bova lahko še kdaj sodelovala v tej čudoviti in zelo težki vlogi.

Andrejka Kričej
Andrejka Kričej

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!

Božja beseda