Tomaž Kričej, mož in oče

Že od svoje mladosti sem molil za bodočo ženo

Tomaž KričejČas mojega odraščanja

V času mojega odraščanja in odločanja so zelo pomembno vlogo igrali duhovniki in redovnice. Že kot ministrant in pozneje bralec berila sem z velikim veseljem zahajal k sveti daritvi, bil sem blizu oltarja in tako še globlje doživljal skrivnost Božje navzočnosti. Ta bližina in dolžnost do oltarja me je ohranjala v stalnem stiku z mašo tudi v času mojih iskanj, takrat, ko je bilo treba iti v soboto zvečer na žurko, v disko ali samo malo popivat.

Kljub prekrokani noči me je dolžnost bralca berila in pomočnika pri bogoslužju spravila pokonci, da sem iz sosednje vasi prepešačil v mrzlem jutru do maše. Ko sedaj gledam nazaj, vidim, da je imelo tudi to, na videz nasprotno početje, svoj smisel in vlogo v mojem oblikovanju.

Klic k poročenosti

Domači župnik, sestre HMP, študentski duhovnik, uršulinke, jezuiti vsi so mi kazali podobo izpolnjenega življenja v duhovniškem in redovniškem poklicu. Kljub temu, da so me marsikatere gospe zaradi moje pogoste prisotnosti v cerkvi že zdavnaj poslale v bogoslovje, mene ta misel ni prevzela. V duhovnih vajah sem vedno bolj razbiral klic k poročenosti. Seveda je to enostavno reči, toda kako najti osebo, s katero bi se rad postaral?

Že od svoje mladosti sem molil za svojo bodočo ženo

Že od svoje mladosti sem sicer zelo neredno, pa vendar, molil za svojo bodočo ženo. Molil sem za to, da bi mi Bog poslal osebo, s katero se bom ujel in bova lahko res skupaj zaživela kot mož in žena. V moji duhovni rasti sem vedno bolj spoznaval pomembnost duhovne komponente pri ujemanju med bodočima zakoncema. Tudi izkušnja mojega nadvse srečnega zakona mi govori, da je duhovna ubranost in duhovna iskrenost eden od temeljev dobrega zakona. Ker sva duhovno na isti valovi dolžini, je lažje usklajevati skupne načrte, vzgajati otroke, skratka živeti skupaj.

Z Andrejko sva se spoznala

Z Andrejko sva se spoznala v obdobju mojega življenja, ko so bila tista najbolj intenzivna iskanja že za mano. Naredil sem si določeno podobo želene neveste in na prvem mestu je bila seveda vernost. Čas najine priprave na zakon je bil intenziven v smislu pogovorov, odkrivanja drug drugega in rasti v skupini. Te intenzivnosti tudi pogosta fizična odsotnost ni mogla zasenčiti.

Poklic moža in družinskega očeta

Sedaj v zakonu s štirimi otroki ugotavljam, kako je poklic moža in družinskega očeta zelo duhoven poklic. Molitve naju z ženo, molitve z otroki, obiskovanje maše, blagoslov doma, najini duhovni pogovori, vse to živo govori o duhovni dimenziji zakona. In sam se res počutim kot domači duhovnik. Verouk je sicer brez učnega načrta, vendar ima lastno pričevanje večjo težo kot učni načrt. Molitve z otroki res niso prave meditacije ali maše, so pa pogoste in vedno lepše.

Hvala ljubi Jezus, da si me poklical v tak duhovni poklic!

Tomaž Kričej

 

Kontakt

Telefon: 00 386 59 080 310

E-pošta: cdp@nadskofija-maribor.si

Center za duhovne poklice, s. Štefka Klemen, Slomškov trg 19, SI - 2000 Maribor

Center za duhovne poklice je odprt od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 12.30. Dobrodošli!

Božja beseda